article
Paardenvoeding
Blog

Eiwit: het belang van met de seizoenen meevoeren

[vc_row][vc_column][vc_column_text]“Wat hebben de seizoenen nou met het voeren van paarden te maken?”, hoor ik jullie denken. Veel! Voeren is nooit het hele jaar door hetzelfde, want de wisseling der seizoenen heeft veel invloed op hoe wij onze paarden huisvesten en voeren. Goed voeren vraagt dat je meegaat in ritme der seizoenen. Net zoals je het voer aanpast aan de werklast van het moment.

Klimaatverandering en de seizoenen
En dat ritme der seizoenen is aan het veranderen. Sterker nog: ons klimaat is aan het veranderen. Die veranderingen brachten ons dit jaar een ongewoon warme, droge zomer en dat zorgde voor veel minder en uiteindelijk amper tot geen gras voor onze paarden. Daarmee viel gras als belangrijke bron van onder andere eiwitten grotendeels weg. Veel paarden vielen terug in gewicht en bespiering, omdat ze die eiwitten hard nodig hebben voor o.a. hun bespiering.

Gras als voedingsbron
Voor paarden  is gras niet alleen een belangrijke bron van energie/caloriën, maar ook van:

•  Vitamine E
•  Vetzuren
•  Eiwitten

Gras is weliswaar de basis voor het hooi of het voordroog wat je paard eet in de grasloze maanden maar de voedingswaarde is niet hetzelfde: door het drogen en inkuilen van het gras, verdwijnt bijvoorbeeld vitamine E grotendeels uit het ruwvoer. De eiwitten in voordroog of hooi zijn minder goed opneembaar dan die van vers gras. Het is dus belangrijk dat je deze stoffen aanvult.

                                                                                                       Eiwitten en aminozuren
Over eiwitten wil ik hier wat meer vertellen. Eiwitten, of ik kan eigenlijk beter spreken van aminozuren, zijn de belangrijkste bouwstenen voor je paard. Ze spelen een essentiële rol in de algehele gezondheid van je paard, spieropbouw/-behoud en groei.

“Aminozuren zitten in het voer in de vorm van ruw eiwit. Het lichaam breekt het ruwe eiwit af tot aminozuren en bouwt met deze aminozuren nieuwe lichaamseiwitten. Eiwit is dan ook de belangrijkste bouwstof in het lichaam. Ieder eiwit is opgebouwd uit een unieke verzameling van aminozuren in een specifieke combinatie. Elke combinatie van aminozuren geeft een andere eiwitstructuur. Zo zorgen de eiwitten van de bloedvatwand voor elasticiteit en zijn de eiwitten in de huid en het hoorn daarentegen hard en onoplosbaar ter bescherming van de onderliggende weefsels. Spierweefsel is volledig opgebouwd uit eiwitten. Maar ook de hormonen die alle lichaamsprocessen regelen, enzymen en veel lichaamsvloeistoffen bestaan uit eiwitten. En dus uit aminozuren.”(Paardendrogist)

De meeste van deze bouwstenen kan je paard niet zelf maken, maar moet hij uit voeding kunnen opnemen. Het gaat hier om negen of tien essentiële aminozuren, waaronder lysine en methionine. Deze twee komen veel voor in vitaminen/mineralen supplementen en dat is dus met een gegronde reden. Als het aandeel lysine in het totale rantsoen te klein is, dan kan de eiwithuishouding in je paard’s lichaam niet optimaal functioneren: alsof het een stoel is op vier poten, waarvan er eentje net iets korter is dan de rest. Voldoende lysine is voor met name oudere paarden essentieel om spierverlies zoveel mogelijk te voorkomen.

Balans x behoefte
In voeding draait veel om de juiste balans tussen de voedingsstoffen onderling en dat geldt niet alleen voor de calcium/fosfor ratio, ook voor aminozuren.
Kortom: het is echt belangrijk voor de gezondheid van je paard dat je stil staat bij het minder worden/wegvallen van het gras en – indien nodig – een andere eiwitbron gaat aanbieden: hooi of voordroog bevat niet altijd voldoende en/of goed opneembare eiwitten.

Valt jouw paard bij het minder worden van het gras al terug in gewicht/bespiering al loopt hij nog op het land? Denk dan aan EIWIT en pas je rantsoen aan het seizoen aan! Besef wel, dat je spieren er niet kunt aanvoeren: je paard bouwt zowel over de 24 uur van de dag als ook middels training spieren op en/of houdt ze zo in stand. Voeding speelt daarbij een ondersteunende rol.
In het bijgevoegde engelstalige document van ForagePlus wordt het belang van eiwit, hoe je eea kunt berekenen duidelijk uiteen gezet. Een absolute aanrader!
Forageplus free ebook issue no 12 horse protein

Goede bronnen van eiwit voor paarden – naast gras – zijn:
luzerne of een mengeling daarvan, esparcette,  Coolstance Copra (gedroogd kokosnoot vruchtvlees), soja, sojahullen en Smart Linseed – gemicroniseerd lijnzaad (geen kilo’s).

Vraag je je af welke eiwitbron bij jouw paard en diens leven past? Ik denk graag met je mee. Neem gerust contact op via advies@purepaardenvoeding.nl.

foto credits: Equine Visions[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ook interessant