Mite-y Itchy: heeft jouw paard mijten??
Zowel in Engeland als in Nederland neemt de populariteit van paarden die in het cob type staan toe.
De eigenaren van Biteback Products hebben een paar jaar geleden een kleine ‘gypsy cob’ aan hun kudde toegevoegd. Deze knappe pony heeft weelderige manen en dito sokken.
Helaas is het zo dat hoe meer haar er is, vooral aan de benen, des te groter de kans is, dat je te maken krijgt met mijten.
En mijten kunnen heel lastig zijn om vanaf te komen.
Hun nieuwe paardenvriend had ook last van mijten. Daarom hebben ze bij Biteback Products driftig onderzoek gedaan naar deze kleine spinachtige. Zo hebben ze veel kennis opgedaan hoe je een besmetting met mijten kunt voorkomen en bestrijden. Hieronder een korte FAQ over mijten van Kath Shaw van Biteback Products.
1. Wat zijn mijten?
De mijten die we in de sokken van paarden aantreffen zijn de zogenaamde schurftmijten, ook wel chorioptes equi genoemd. Deze mijten zijn microscopisch klein (0.3mm) en familie van spinnen en teken. Ze leven op de huid van het paard, het liefst daar waar de meeste haren groeien (waar ze het beste beschermd worden tegen uitdroging) waardoor ze dus het meeste voorkomen op paarden met veel behang. Vaak tref je ze vooral in de sokken van deze paarden aan, maar ze kunnen zich over het hele lichaam verspreiden. Ze voeden zich met huidschilfers, leggen eitjes op de huid en hebben een levenscyclus van drie weken. Ze kunnen buiten het paard om overleven – in stalbodembedekking en in dekens bijvoorbeeld – gedurende maximaal 70 dagen.
2. Waarom zijn mijten een probleem?
Omdat ze in de huid van je paard bijten, zich er overheen bewegen, kan dit tot irritaties lijden. Sommige paarden zijn allergisch voor de beten.
3. Hoe kun je nou weten dat er mijten zijn?
Omdat mijten zo ontzettend klein zijn, zijn ze erg moeilijk waar te nemen. Een verandering in het gedrag van je paard, kan een teken aan de wand zijn. Veel paarden die met mijten besmet zijn, krijgen erge jeuk en reageren door te gaan stampen, in hun benen te gaan bijten of ze ergens langs heen te schuren. Dit veroorzaakt nog meer irritatie, korstjes en wondjes.
De oppervlakte van de huid wordt droog en schilferig – vermoedelijk probeert de huid zo de mijten te lozen. Een toenemende mate van ‘roos’ is een ander symptoom van een besmetting met mijten. Helaas is deze schilferlaag een voedingsbodem voor schimmels en bacteriën, wat weer kan uitmonden in mok en aanverwantte huidproblemen.
Incidenteel kan de dikker wordende schilferlaag zorgen voor een droge, lelijk ogende verharde laag huid achter de knie (mallanders) of voor de sprong (sallanders). Helaas blijft deze huid ‘woekeren’ ook als de mijten zijn bestreden. Deze verhoornde delen huid zijn lastig te verwijderen, maar door ze goed de verzorgen kun je ze wel zachter maken en in omvang doen afnemen.
4. Hoe bestrijd je mijten?
Voorkomen is beter dan genezen bij dergelijke problemen. Dus, als je paard ook maar iets van klachten laat zien die mogelijk kunnen duiden op mijten, grijp dan in om erger te voorkomen. Een goed voorbeeld van beginnende klachten is dat je paard af en toe zijn achterbenen over elkaar heen wrijft. Dit is het moment om in te grijpen.
Het is belangrijk dat je de mijten zo goed mogelijk bestrijd en dat is makkelijker als er sprake is van een beginnende besmetting. Een bekende en effectieve maatregel is het afscheren van de sokken of ze in ieder geval in te korten, omdat je zo producten ter bestrijding van de mijten en ter verzorging van de huid beter kunt aanbrengen. Als je vroeg in het jaar begint met dagelijks de sokken te verzorgen, verklein je de kans dat je ze moet afscheren.
Er is niet een specifieke behandeling tegen mijten beschikbaar, helaas. Dierenartsen schrijven meestal meerdere producten voor om de besmetting in de kiem te smoren. Ontwormmiddelen zoals ivermectine (Dectomax) worden vaak geinjecteerd of oraal toegediend in een vrij hoge dosering al dan niet in combinatie met een spray (insecticide) zoals bijv. Frontline of wassen met Sebacil. Deze producten kunnen slechts een beperkte periode worden gebruikt vanwege de mogelijke bijwerkingen.
Casus 1: Moses – milde besmetting
Moses’ eigenaar was bezorgd, omdat hij zijn achterbenen aan palen schuurde en zo de huid daar beschadigde. Omdat het volop zomer was, dacht zij dat hij jeuk had door de warmte en scheerde zijn enorme sokken deels weg. Het schuren en wrijven ging onverminderd voort en ze zocht contact met ons over welke producten ze kon gebruiken.
De Biteback producten bevatten geen ontwormmiddelen en ook geen insecticiden, dus we gingen op zoek naar een andere aanpak. We maken wel insectenwerende producten, maar die weren de insecten en mijten moet je bestrijden.
We stelden voor dat ze de Sweet Relief cream – die o.a. benzylbenzoaat en ingrediënten tegen jeuk bevat – zou gaan gebruiken. Ze heeft de crème ruim aangebracht op en rondom het aangedane gebied. Binnen een paar dagen, ging hij minder schuren, maar ze heeft in totaal twee weken dagelijks de crème aangebracht. Hij was toen inmiddels geheel gestopt met schuren.
Dit voorjaar is ze de Sweet Relief lotion – wat een lagere concentratie benzylbenzoaat bevat – gaan gebruiken om klachten te voorkomen. Ze behandelt hem een keer per dag.
Casus 2: Bea – zwaardere besmetting
Bea is mijn rijpaard. Ze kreeg in mei 2020 een veulen, middenin een erg droge en warme periode. Toen ze terugkwam van de stoeterij, zaten haar achterbenen onder allemaal kleine korstjes, precies daar waar ze met haar onderbenen had staan schuren. Ik dacht dat het mok was – al had ze niet in de nattigheid gestaan en waren haar benen niet warm of dik. Ik maakte het aangedane gebied schoon met de Sweet Relief Quick-Silver spray om zo te voorkomen dat schimmels en bacteriën de huid zouden aantasten. Daarna heb ik de huid voorzichtig gedroogd met watten en de Flowers and Zinc antiseptische poeder aangebracht om de huid goed droog te krijgen. Omdat er overal kleine wondjes en korstjes zaten, heb ik ook de Sweet Relief Silver cream op de huid gesmeerd. Dit bevat benzylbenzoaat (wat onder andere een beschermende laag op de huid aanbrengt) en colloïdaal zilver, beide met schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen. Het duurde ongeveer twee weken totdat de huid weer helemaal genezen was en de klachten zijn niet terug gekomen. Ik hou er wel een oogje op dat ze niet gaat schuren, maar tot nu toe heeft ze geen klachten meer gehad.
Terugkijkend denk ik dat ze mijten heeft gehad, dat ze die heeft opgelopen op de stoeterij en dat die dankzij het zwavel in de poeder en het benzylbenzoaat in de spray en crème zijn bestreden. Ik denk dat ze een lage weerstand had na het veulenen en dat haar huid kwetstbaar was geworden en dat de producten met colloïdaal zilver nodig waren om de huid weer gezond te krijgen.
We zijn altijd bereid om paarden te helpen waar mogelijk met onze veilige en natuurlijke producten. Maar als je bezorgd bent om je paard en het probleem niet snel verbetert, neem dan contact op met je dierenarts voor advies.
© Kath Shaw 2022
Deze blog is van de hand van Kath Shaw van Biteback Products. Geschreven op mijn verzoek en door mij vertaald naar het Nederlands. Groetjes, Astrid