Op vakantie zonder paard, wat nu?
“Op vakantie gaan is voor veel paardeneigenaren best wel een ‘dingetje’. Voor mij was en is het dat zeker: Solar zijn jeuk speelde vooral in de zomer op. En een paard met jeuk vraagt om een structurele, dagelijkse verzorging van dekens (op en af), smeren, koelen, geregeld wassen, wel of niet of beperkt op het gras en ga zo door. Daarbij stond Solar de laatste jaren op een speciaal licht laxerend dieet, wat nogal bewerkelijk was. Dat maakte het voor mij lastig om met een gerust gevoel op vakantie te gaan. Tenslotte kon ik als geen ander voor hem zorgen, natuurlijk.
Inmiddels is Solar al even niet meer onder ons en is naast Holly nu ook Jack mijn paardenvriend.
Op vakantie gaan is nog steeds is waar ik tegenaan kan hikken, maar het to-do-lijstje helpt me nog steeds!
Eenmaal op vakantie, was het ergste leed geleden. Dat kwam, omdat ik ruim van tevoren zorgde dat ik alles goed had geregeld. En dan bedoel ik ook écht alles! Hieronder zet ik mijn to-do-list op een rijtje. Wellicht hebben jullie er wat aan!”
Groetjes, Astrid
De algemene verzorging:
1. Genoeg (kracht)voer: Bereken hoeveel voer je per dag voert en hoeveel voer je moet inslaan om de periode van afwezigheid te overbruggen. En hou een ruime marge aan, voor het geval dat je door onvoorziene omstandigheden langer afwezig zult zijn. Dat er meer dan genoeg is, geeft mij altijd rust. Voerinstructies hang ik aan de binnenkant van mijn kastdeur op. Wat ik kan klaarmaken, leg ik klaar in seal zakjes in een voerton. Zo hoeven de mensen die voeren alleen die zakjes om te kiepen in de voerbak en klaar. Op deze manier weet ik zeker dat mijn paarden krijgen wat ze nodig hebben. En het bespaart de mensen die voeren tijd.
2. Verzorging huid, haar, hoef: heeft je paard vaker mok, rotstraal of eens een wondje, zet al die spullen binnen handbereik klaar voor de mensen die je paard verzorgen tijdens je vakantie. Leg er eventueel een korte instructie bij. Die instructie kun je ook fotograferen en in de app zetten.
3. Bekappen/Beslaan: kort voor mijn vakantie zorg ik er altijd voor dat mijn paarden net bekapt zijn. Ik vraag de verzorgers wel om de hoeven geregeld uit te krabben.
Verzorging bij jeuk:
1. Dekens: dekens gaan regelmatig kapot of worden vuil. Voor Solar lagen er daarom altijd meerdere ‘reserve’ dekens klaar. De deken die hij op had, was daags voor mijn vertrek schoon en goed opgelegd.
2. Shampoos, lotions: zet vast klaar wat je smeert of gebruikt waarvan je weet dat jouw paard het goed kan verdragen. Vermeld indien nodig duidelijk dat je paard dit merk/product en geen andere producten verdraagt en dat alleen deze mogen worden gebruikt.
Sinds 2021 heeft Pure Paardenvoeding er twee topmerken uit Engeland bij die met succes worden ingezet tegen jeuk, andere huidaandoeningen en tegen insecten. Deze merken – Biteback Products en EqWax – vind je hier.
De mensen om het paard heen:
Minstens zo belangrijk zijn de mensen aan wie je de zorgen voor je paard overlaat. Ik heb het grote geluk dat ik op een hele fijne stal sta, waar iedereen bereid is elkaar te helpen. Is het niet mogelijk stalgenoten in te schakelen, vraag dan je stalhouder of het mogelijk is om bepaalde diensten – vliegen deken op en af, extra voerbeurt e.d. – in te huren.
Ik trek minimaal een maand voor mijn vertrek aan de bel en vraag mensen of ze in mijn vakantieperiode kunnen en willen helpen. Ik verdeel de verzorging het liefst over meerdere mensen, waardoor de meesten een a twee voerbeurten per week doen.
Dat is belangrijk, omdat mijn merrie Holanda (en inmiddels ook Jack) in een paddock paradise woont en vanuit stal behalve hooi geen ander voer krijgt aangeboden, terwijl ik wel wil dat ze dat krijgt. Dat wordt op deze manier geregeld. Voor efficiënte communicatie maak ik een app groep aan, waarin het voerschema als profielfoto functioneert. Een ander voordeel van zo’n app groep is, dat de verzorgers regelmatig een kiekje sturen van je paard(en) terwijl jij op vakantie bent. Altijd leuk!
Bellijst:
Op de deur van mijn kast hang ik een lijst met praktische informatie. Het telefoonnummer waarop ik te bereiken ben en het telefoonnummer van mijn partner.
De naam en het telefoonnummer van de dierenarts eerste en tweede keus, mocht er wat aan de hand zijn met Holanda tijdens mijn afwezigheid. Noteer ook de naam, het polisnummer en het telefoonnummer van de eventuele verzekering van je paard.
Laatste nummer op deze lijst is de naam en het telefoonnummer van je bekapper/ster of hoefsmid.
Hopelijk hebben jullie iets aan bovenstaande tips die ik deel vanuit mijn eigen ervaring. Mocht je vragen hebben, laat het mij dan weten!
Fijne vakantie!
Astrid Noordhoek