Wat weten wij van…ijzer in het voer?
IJzer is net als zink, koper, mangaan en selenium een spoorelement. Maar wat is dat, een spoorelement? En waarom is het spoorelement ijzer niet toegevoegd aan Pure Feed, Your Horse Trace, Victorious Secret-200 en de Vitalbix Daily Complete?
Een sporenelement is een element dat in de voeding van een organisme aanwezig moet zijn voor een goede groei en functie, maar dat slechts in zeer kleine hoeveelheden nodig is. Grote hoeveelheden kunnen zelfs toxisch zijn. http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorelement
IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Het is dus belangrijk dat er voldoende ijzer in het rantsoen zit. Gelukkig hoeven we ons over een tekort aan ijzer in het rantsoen niet druk te maken.
Iron is an important mineral, essential for life and abundant in the horse’s diet. In addition it is probably the most over supplemented mineral. Iron is in virtually everything the horse eats; hay, grass, haylage, water, soil, commercial feeds, separates like oats and beet pulp and is added to the majority of the vitamin/mineral supplements on the market. However it is not just the listed iron we needed to worry about, we need to worry about the ‘hidden’ iron in the feeds we feed.
http://forageplus.co.uk/ultra-low-iron-equine-balancers
Het lijkt steeds duidelijker te worden dat niet ijzer tekort, maar een overdaad aan ijzer in het rantsoen een probleem kan vormen voor paarden en hun gezondheid en zo mogelijk kan zorgen voor wat lijkt op bloedarmoede door een tekort aan ijzer.
Excess iron also leads to deficiencies of copper and zinc which interfere with red cell production.
http://equine.uckele.com/Resources-Articles/cat/drkellon/post/BloodBuildingDrKellon
Dat is dus anders dan bij mensen, waar bloedarmoede ten gevolge van een ijzer tekort in de voeding wel is aangetoond. Denk hierbij aan vegetariërs die vaker last hebben van bloedarmoede, omdat voor mensen vleesproducten een belangrijke bron zijn van goed opneembaar ijzer. Bij paarden lijkt een gebrek aan/een gebrekkige opname van koper en zink (en geregeld ook mangaan) onder invloed van ijzeroverdaad eerder een rol te spelen. Zelfs als het in het ruwvoer aanwezige ijzer niet van een goed opneembare kwaliteit is, is de hoeveelheid ijzer in een rantsoen vaak dusdanig hoog, dat ik vaak het volgende doe bij een rantsoenberekening: ik pak de helft van het aanwezige ijzer in 10 kg ruwvoer, pak daarvan de helft en ga er vanuit dat daarvan 15% ongeveer wordt opgenomen. En dan nog komt het paard nog aan genoeg ijzer dat kan worden opgenomen.
Kortom: het ruwvoer en water dat paarden eten, naast het mogelijk krachtvoer leveren al meer dan genoeg ijzer op, eerder teveel, iets wat de opname van andere mineralen belemmert en kan zorgen voor gezondheidsproblemen.
Er valt dus heel wat voor te zeggen om niet nog meer ijzer aan het paard’s dieet toe te voegen en daarom zijn de supplementen Your Horse Trace, Victorious Secret-200 en Vitalbix Daily Complete niet voorzien van extra ijzer.
Dat er geen extra ijzer aan toe is gevoegd, is niet hetzelfde als vrij zijn van ijzer, al wordt dat wel vaak zo gebracht.
Zo bevat magnesium oxide naast pure magnesium ook ijzer van nature. Hetzelfde geldt voor de grondstoffen zoals bijvoorbeeld lijnzaadschroot die gebruikt zijn om het Victorious Secret brokje te persen. Andere bekende grondstoffen die worden gebruikt in vele vitaminen/mineralensupplementen zijn bijvoorbeeld luzerne en biergist. Vooral luzerne bevat van nature een aardig hoog ijzergehalte.
IJzer is net als de andere spoorelementen nodig om je paard gezond te houden. Het is echter niet nodig om het in de vorm van een supplement toe te voegen. Een aanvulling van de spoorelementen zink, koper en selenium door een krachtvoergift of een vitaminen/mineralenproduct te voeren is eigenlijk altijd nodig: de eerste partij ruwvoer die een analyse heeft die laat zien dat het paard enkel via het ruwvoer voldoende koper, zink en selenium binnen krijgt, moet ik nog tegen komen.
Bedankt voor het lezen.
Astrid Noordhoek
Pure Paardenvoeding
October 2014, bijgewerkt 30 maart 2015