De belangrijkste inzichten uit de 9e editie van het EEHNC
Op vrijdag 15 februari ging de 9e edition van het EEHNC – European Equine Health & Nutrition Congress – van start. Deze keer vonden de lezingen plaats in de University Hall van de Universiteit Utrecht. Op de zaterdag en zondag was ik erbij. Een weekend vol met nieuwe inzichten, bevestigingen en handige weetjes. De belangrijkste onderwerpen wil ik graag met jullie delen.
De rol van micro-organismen en voedingsstoffen in de gezondheid van paarden
De zaterdag van het EEHNC stond in het teken van ‘small things’, oftewel “The role of microbes and nutrients in maintaining gastrointestinal health of horses”. Kortom: mijn passie voor de darmflora van het paard en welke invloed deze flora heeft op de gezondheid, het prestatievermogen en het welbevinden van je paard, kwam volop aan bod!
Een bijzonder interessante ondervinding was dat niet alleen bacteriën, maar ook bepaalde vormen van schimmels een rol spelen in de vertering van het paard. Niet alle schimmels zijn ‘slecht’. Bepaalde schimmels zijn belangrijk voor de gezondheid van paarden!
Bevestiging van mijn visie!
De afsluitende lezing van de zaterdag was toegewijd aan het rantsoen van het sportpaard. Hierin kwam naar voren dat het van belang is om deze paarden zetmeel-arm en vezel-/vetrijk te voeren. Dit sluit helemaal aan bij de visie van Pure Paardenvoeding & Advies! Een mooie bevestiging voor mijn aanpak.
De invloed van epigenetica op het ongeboren veulen
De zondag van het EEHNC ging onder andere over de invloed van de voeding van een drachtige merrie op haar ongeboren vrucht. Dit in combinatie met haar genen, haar uitgangsconditie (te dik/te dun/goed gewicht), is van invloed op de ontwikkeling van haar ongeboren veulen.
Dit thema heet epigenetica. Erg interessant en wederom een bevestiging. Mijn advies voor fokkers is dat een gezond veulen begint dus bij een gezonde en goed gevoerde merrie. Wat de merrie niet of onvoldoende heeft, kan ze ook niet aan het veulen geven.
Het belang van voedingshygiëne
Het laatste thema van het congres was het belang van voedingshygiëne. Hierbij werd extra aandacht besteed aan astma en leverziekte bij paarden. Een belangrijke bevinding was dat het hele management rondom het paard met astma de levenskwaliteit behoorlijk kan beïnvloeden. Hygiëne wat betreft het voer (voordroog in plaats van hooi stomen) en de huisvesting blijken essentieel. Het is belangrijk om de hoeveelheid stofdeeltjes en pollen in de lucht te beperken. Een oplossing is om voor de stalbodembedekking stro te vervangen door houtkrullen. Zowel bij het paard zelf als de directe omgeving.
Als laatste werd het onderwerp ‘leverproblemen bij paarden’ behandeld. Hierbij kwam vooral naar voren dat toxinen van grote invloed zijn op de levergezondheid. De lever is een orgaan dat zichzelf kan herstellen. Echter wordt het vermogen tot herstel negatief beïnvloed door toxinen in de leefomgeving. Dit onderstreept het belang van het toepassen van breed spectrum mycotoxine binders, zoals die in de Pure Gastric Detox te vinden zijn.
Volgend jaar is het EEHNC in Engeland. Ik denk dat ik alvast een plekje in mijn agenda vrij ga houden! Heb je interesse in meer informatie over het congres of over paardenvoeding in het algemeen? Neem gerust contact op.