Ga uit van je eigen kracht in deze Coronatijd – door Monya Spijkhoven
Maak jij je ook zorgen over hoe het nou moet met je paard in deze Corona-tijd? En is je hoofd druk met gedachten als: “mag ik nog naar de stal? Wat mag ik nog wel en niet doen met mijn paard? En wat als er een hele lockdown komt?
Alle zekerheden die we dachten te hebben zijn ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Er komt nu heel wat op je af als paardenliefhebber en paardenondernemer. En niemand heeft het echte antwoord. Hoe ga je daar dan mee om?
In zo’n tijd ben je zelf je enige echte steun, van binnen. De zorgen over je onderneming, je paard, niemand kan ze wegnemen. Je zult het helemaal zelf moeten doen. Dat voelt soms zo machteloos.
Maar er is iets wat je WEL kunt doen: ga uit van je eigen kracht!
1. Accepteren dat alles verandert
Ineens kun je niet zomaar meer naar stal. Of kun je niet zomaar meer gaan lesgeven, hoeven bekappen, behandelingen geven. Maak je je zorgen over je paard. Wedstrijden afgelast. En ben je bang dat het wellicht nog moeilijker gaat worden.
Het leven zelf is één grote verandering, niets blijft ooit hetzelfde. Dan zou je nooit levenservaring opdoen, nooit je horizon verbreden en nooit jezelf ontwikkelen. Dan zou je nooit meer groeien als mens. Verandering is dus niet het probleem. Het is onze weerstand tegen die verandering die onprettig voelt. Het leven verandert namelijk doorlopend, maar wij kunnen dat soms moeilijk accepteren. Weerstand is vechten, en vechten tegen iets kost erg veel energie. Energie die je nou net nodig hebt om deze periode goed te doorstaan.
2. Accepteer het alsof je het zelf hebt gekozen
Een uitdaging. Want je hebt deze toestand niet zelf gekozen. Maar je kunt het ook niet zelf oplossen. Met andere woorden, je hebt dus geen invloed op het grote geheel.
Door te denken dat alles hetzelfde moet blijven creëer je een illusie die je nooit meer gelukkig kan maken.
Besef: elke crisis heeft voordelen. Richt je op de toekomst, zie in dat elke verandering ook iets goeds met zich mee kan brengen en hou vertrouwen.
3. Elke verandering creëert kansen.
Geloof dat deze verandering nieuwe kansen creëert. Of een sterkere verbinding met medemensen. We kunnen de omstandigheden niet controleren, maar wel hoe we omgaan met die omstandigheden. Wees creatief en verzin voordelen van deze verandering:
- Wat kan ik hiervan leren?
- Wat zou ik volgende keer niet meer doen?
- Wat zou ik volgende keer juist wel weer doen?
- Wat had ik me voorgenomen om anders te doen maar is er nooit van gekomen?
- Kan ik inzien dat ik hierdoor groei als paardeneigenaar?
4. Denk in oplossingen
Er kan veel niet. Maar wat kan er wel? Met creativiteit en voorbereiding hou je het heft in eigen handen. Iets doen geeft het gevoel van controle in een situatie van onzekerheid:
- Overleg met je staleigenaar over de nieuwe regels.
- Vraag hulp waar nodig en help een ander.
- Spreek met je stalgenoten een roulatieschema af.
- Maak met stalgenoten een online meeting room aan en steun elkaar.
- Zorg voor elkaars paarden, maak daar leuke foto’s van.
- Instructeurs kunnen je online lesgeven.
- Maak video’s en bespreek deze met je instructeur.
- Vraag je instructeur om huiswerk.
- Koop wat extra voer, supplementen en medicijnen.
- Maak lijstjes en schema’s voor het geval dat anderen voor je paard moeten zorgen.
- Check de data van je inentingen van je paard.
- Loopt je paard bij een dierenarts: overleg en maak een plan.
- Overleg met je hoefsmid, stel geen afspraak meer uit.
- Vraag je staleigenaar om informatie te vergaren over dierenartsbezoeken, voerleveranciers en hoefsmeden tijdens een eventuele lockdown.
- Ga online educatie volgen, hou je hoofd bezig, richt je op de toekomst.
- Maak al je paardenspullen een keer extra goed schoon, herstel wat nodig is. Ruim op.
Wat de meeste stress oplevert, is het kleine stemmetje in je hoofd dat zegt: “Ik wil weer dat alles was zoals het was.” Dat stemmetje put je uit. Dat stemmetje vecht tegen de realiteit. En wie denk je dat wint? De realiteit natuurlijk, die wint altijd.
Samen met alle andere paardenliefhebbers zetten wij onze schouders eronder en kunnen wij dit!
Lieve groet,
Monya