Ophaalorder plaatsen? Mail ons.

article
Blog

In mei veulens in de wei! Ondersteun de melkproductie van je merrie.

Worden jullie ook altijd zo blij van al dat dartelende jonge spul in de wei als het voorjaar is begonnen? Ik wel! En stilletjes gaat mijn hart dan altijd net weer wat sneller kloppen als ik veulentjes zie rennen. Met hun lange spinnenbeentjes racen ze nog net niet plat door de bocht het weiland door.

Eiwitten uit voeding!

Die veulentjes hebben ook moeders die hen met een half oog of met argusogen in de gaten houden, terwijl ze door het leven springen. Over die moeders wil ik het vandaag nog even hebben: zij leveren namelijk ontzettend hard werk! Wisten jullie dat een merrie tot ongeveer 3 à 4% van haar lichaamsgewicht in melk per dag moet produceren om haar veulen te kunnen voeden?! Voor een paard van rond de 450 kg komt dat neer op circa 14kg melk (in droge stof) per dag. Topsport! En wisten jullie dat die 14 kg melk ongeveer 20-25% eiwit bevat? Dat eiwit kan de merrie zelf niet maken, dus moet uit voeding komen!

Kortom: je merrie’s behoefte aan eiwit en energie (met name) is duidelijk hoger als ze lacteert. Sterker nog: vanaf het laatste trimester van de dracht neemt deze behoefte al toe: die laatste maanden vindt 75% van de groei van het veulen plaats. Het verschil begint dus al vóór het lacteren en dit vraagt om aanpassingen van haar dieet.

Analyseer het ruwvoer

Wat je naast het ruwvoer moet gaan aanvullen wordt het duidelijkst als je een analyse laat maken van je ruwvoer. Ik hoor dan al snel dat dat niet haalbaar of te kostbaar is. Toch is de “Pavo Quickscan” een betaalbare optie: deze beperkte analyse laat in ieder geval zien wat het energie, eiwit en suikergehalte van het ruwvoer is dat je merrie te eten krijgt. Bedenk dat je hierdoor heel gericht eiwit en andere voedingsstoffen kunt aanvullen en daarmee mogelijk op andere vlakken kosten bespaart! En dan heb ik het nog niet over de gezondheidswinst voor merrie en veulen die het resultaat kan zijn van doelgericht voeren.

Voor je merrie’s gezondheid en die van het veulen is het dus erg belangrijk, dat je zorgt voor een toereikende toevoer van met name eiwitten van goed opneembare kwaliteit. Met alleen gedroogd ruwvoer zoals voordroog en hooi kom je er vaak niet. Het is dan ook verstandig en noodzakelijk om naast voldoende ruwvoer met een passend energiegehalte (ze werkt hard!) ook een hoogwaardige eiwitbron aan te bieden. Luzerne of bijv. Coolstance Copra (gedroogd cocosnoot vruchtvlees) zijn daarvan twee goede voorbeelden. Naast eiwitten is het voor deze doelgroep van paarden ook boven gemiddeld belangrijk te letten op voldoende calcium, fosfor, magnesium, jodium, koper en selenium. Het mooie van een gewas als luzerne, is dat het naast een goede kwaliteit en hoeveelheid eiwit ook calcium rijk is. Door dit te gaan voeren sla je zeker twee vliegen in een klap.

Complete voeders voor drachtige merries

Er bestaan ook ‘complete’ voeders speciaal voor drachtige en lacterende merries. Let er dan op dat deze voeders o.a. zetmeel-arm zijn. Merries op een zetmeel-arm en vezel- en vetrijk rantsoen maken voedzamere melk aan. Voeders als Pure Stud en Vitalbix Breed & Grow zijn hier goede voorbeelden van.

Probiotica: voor extra ondersteuning en topmelk!

Toch lijkt het soms of je er niet tegenaan kunt voeren: je merrie valt te veel terug naar jouw zin. Je biedt haar meer dan voldoende voer aan maar toch…ze wordt te schraal. Gelukkig bestaan er naast eiwitrijke en energierijke voeders zoals luzerne, esparcette, lijnzaad ook probiotica zoals levende gisten.

Deze probiotica helpen je merrie meer uit haar voeding te halen.
Ze neemt de voedingsstoffen uit het haar aangeboden voer beter op, waardoor ze:
1. Zelf beter op gewicht blijft.
2. Niet alleen gaat ze meer melk produceren als je haar probiotica geeft, de melk wordt ook van betere kwaliteit: melk van merries die probiotica krijgen is duidelijk rijker aan eiwitten, energie, vitaminen/mineralen én antistoffen!

Ook voor het veulen kunnen probiotica van waarde zijn: veulens die probiotica binnen krijgen, hebben aanzienlijk minder last van veulen diarree en andere verteringsgerelateerde problemen en vertonen een betere groei. Probiotica zoals de Pure Gut zorgen duidelijk voor een win-win situatie.

Wil je weten welke probiotica geschikt zijn voor jouw drachtige/lacterende merrie of jonge opgroeiende paarden? Klik dan hier: https://www.purepaardenvoeding.nl/producten/pure-gut-probiotisch-werkende-levende-gisten-voor-een-gezonde-vertering/

Groetjes,

Astrid

Bronnen:

1. https://ker.com/equinews/feeding-lactating-pregnant-mare/
2. https://ker.com/wp-content/uploads/Nutritional-Management-of-Mares-The-Foundation-of-a-Strong-Skeleton.pdf
3. https://www.wageningenacademic.com/doi/pdf/10.3920/BM2008.1002

Ook interessant