Deel 1: Je bent wat je eet?
Je bent wat je eet, dat heb ik van huis uit meegekregen. Toen mijn inmiddels veertienjarige Lusitano hengst Solar niet lekker in zijn vel kwam te zitten, ben ik stap voor stap daarmee aan de slag gegaan. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid, dat ik mijn bedrijf (Horse)Food for Thought heb opgericht. “Food for thought” betekent ‘stof tot nadenken’ en dat geeft het houden, voeden van paarden zeker.
De bedrijfsnaam is inmiddels veranderd in Pure Paardenvoeding.
Op 27 april j.l. heb ik op de LVN ledendag een lezing gegeven over hoe de konditie van de hoef van een paard een weerspiegeling kan zijn van zijn dieet, zijn voedingstoestand. Zo kwam het verzoek om in de pen te kruipen voor de ‘Revista’.
Passend rantsoen
Een goed dieet vormt de basis voor een goede gezondheid van uw paard. De basis van dit dieet is hetzelfde voor alle paarden, ongeacht hun leeftijd, ras of waar ze voor worden ingezet: kwalitatief hoogwaardig ruwvoer!
We willen tenslotte allemaal een gezond en blij paard dat binnen de grenzen van zijn/haar mogelijkheden optimaal funktioneert.
Het is daarom van groot belang om een zo uitgebalanceerd mogelijk rantsoen aan te bieden. En onder uitgebalanceerd versta ik een dieet dat:
• voldoende energie;
• voldoende vitaminen;
• voldoende mineralen en sporenelementen én
• voldoende eiwit/aminozuren bevat.
En dat allemaal in de juiste onderlinge verhoudingen. Het gaat dus verder dan grammen en miligrammen die het paard moet binnen krijgen.
Dat houdt in dat in het bijzonder zowel de mineralen (met name calcium, fosfor, magnesium) als de sporenelementen (zink, mangaan e.d.) in de juiste onderlinge verhoudingen in het voer voor moeten komen. Denk hierbij aan de bekende calcium/fosfor verhouding. Is dat niet het geval, dan kan dit een bron worden van gezondheidsproblemen die we liever buiten de deur houden.
Een van die problemen waar we tegenaan kunnen lopen is mok.
De rui en mok, hoe zit dat?
Mok is een vervelend probleem dat bij sommige paarden iedere keer weer de kop op lijkt te moeten steken.
Decennia lang werd gedacht dat mok een gevolg was van een vuile stal en teveel in de nattigheid, modder staan. Toch verklaarde dat niet alles, want hoe kwam het dan dat sommige paarden iedere keer weer mok kregen, ondanks die mooie schone stal en droge paddok? En waarom leken andere paarden er nooit last van te krijgen, zelfs al stonden ze in de blub?
Inmiddels zijn wij er achter dat een onderverzorging van met name de spoorelementen zink en koper (en mogelijk ook selenium) het ontstaan van mok in de hand lijkt te werken. Maar wat is dan de link tussen mok en de rui, hoor ik u denken?
Tijdens de rui neemt de behoefte aan mineralen en vitaminen toe: de rui is hard werken voor het paardenlijf! Als dan niet wordt geanticipeerd op deze tijdelijk verhoogde behoefte, ontstaat een tekort aan die verzorgende stoffen. Een van de mogelijke gevolgen daarvan kan dus mok zijn!
Mok voorkomen kan dus vooral worden bewerkstelligd door uw paard in de aanloop naar en tijdens de rui tijdelijk van extra vitaminen en mineralen te voorzien.
Hierbij dient vooral het accent te liggen op de spoorelementen koper, zink en mogelijk ook selenium, vooral ook omdat deze veelal te weinig in het rantsoen voorkomen. Er is dus al vaak sprake van onderverzorging wat betreft deze voedingsstoffen en het tekort neemt toe tijdens de rui. Het lichaam gaat dan allereerst ‘bezuinigen’ op de minder vitale organen, opdat de vitale organen zo lang mogelijk wel in hun behoeften worden voorzien. Vandaar dat tekorten zich allereerst uiten via bijv. de vacht, huid en hoeven.
Mijn grote ideaal is een rantsoen dat is samengesteld op basis van een ruwvoeranalyse, dat geheel is aangepast aan uw paard’s gewicht, karakter, werklast en dergelijke. Een rantsoen in balans = een paard(enlijf) in balans.
Hier meer over in het volgende deel van de serie artikelen die ik zal gaan schrijven over “Paardenvoeding: stof tot nadenken”.
Astrid Noordhoek
www.purepaardenvoeding.nl
[vc_row][vc_column width=”1/1″]Button[/vc_column][/vc_row]